Framtida lösningar – nutida undersökningar

Om du vill ta ditt hus in i framtiden med de senaste lösningarna och prylarna, behöver du se till att ditt hus faktiskt klara av detta. Vi tänkte ge några exempel när du behöver göra lite undersökningar innan du beställer större jobb eller kostsamma produkter.

Vatten

Idag är det vanligt med vattenburen golvvärme, specialspolade toaletter och snålspolade kranar som spara vatten. Det kan också handla om avfallskvarnar i köket eller superdiskmaskiner som spolar bort en hel julmiddag utan försköjlning. Alla dessa saker gör livet lite enklare, men kanske inte för ditt avloppssystem. Du borde undersöka rören i väggarna och grunden innan du går längre med dina planer. Swoosh spolar rent och filmar dina avloppsrör för att vara säker på att de klarar belastningen och inte behöver bytas. Det är en liten kostnad för att känna sig säker när du installerar dina senaste gadgets.

Elektricitet

På elfronten sker det ännu större framsteg. Med hjälp av telefonen kan du sköta alla saker i ditt hem: du kan sätta på och av stereon och teven, du kan tända och släcka lampor, kontrollerar värmen och skapa scheman för elektroniken. Men hur stabil är din el egentligen? En elbesiktning kostar några tusenlappar men är en säkerhet innan du överbelastar systemet med ny elektronik. Bor du i ett äldre hus med gammal el är det viktigt att veta om sladdarna är i bra skick. Förr i tiden, i hus som är mer än 70 år, använde man blyrör och tyg för att skydda kablarna. Blyrören kan leda elektricitet och tygkablarna kan fatta eld. Dessa saker borde bytas, åtminstone i samband med att du renoverar eller gör om ett rum. I värsta fall har någon hemmapulare dragit rör och el privat och kanske inte med full kunskap om hur de ska göra.