När badrumsrenovering stundar

Har ni beslutat er för att renovera badrummet? Då står ni nog inför en rad olika val, många av vilka ni helst bör ha tagit redan innan projektet börjar. Här följer några användbara tips som kan hjälpa er på traven.

Anlita hantverkare eller göra själv?

Det första och kanske viktigaste beslutet är om ni ska anlita hantverkare eller göra jobbet själv. Just badrumsrenoveringar ligger nog på lite högre svårighetsgrad än många andra projekt man kan tackla i hemmet. Men det är inte på något sätt omöjligt. Men för händiga individer kan det absolut vara genomförligt. Tänk dock på att saker som elinstallation och VVS-arbeten alltid ska utföras av en fackman.

Gör en budget

En stort projekt som en badrumsrenovering bör alltid ha en tydlig budget. Räkna på hur mycket ni kan lägga ut på renoveringen och använd detta som en grund när det kommer till val av material och liknande. När ni dock räknar på materialkostnader är det alltid klokt att lägga på runt 10% för saker som spill och en eller annan platta som går sönder.

Golvvärme – den nya standarden

Golvvärme har mer eller mindre blivit standard i nya badrum idag och det är ofta en fördelaktig installation. Många satsar just på elvärme, men om huset har ett vattenburet uppvärmningssystem kan även vattenburen golvvärme vara ett fungerande alternativ. Väg gärna för- och nackdelarna av båda mot varandra och se vilket som är rätt val för er.

Ta beslut om stil

Att ha en tydlig stil i åtanke är varmt rekommenderat innan några inköp görs. Försök att samla allt och titta noga på om saker och ting faktiskt ser ut som de kommer att passa ihop med varandra. Eldprovet kommer visserligen när ni har allt hemma och kan sätta dem vid varandra. Men ni kommer långt med ett kritiskt öga redan vid shoppingsteget.