Renovera för framtiden

Din villa ska väl helst hålla under hela din livstid? Kanske längre så du lämnar något fint åt dina barn och barnbarn samt eftervärlden. Då gäller det att du tänker långsiktigt varje gång du renoverar.

Badrummet

Ett badrum har en livslängd på några årtionden, sedan kommer de onekligen behöva byggas om. Men om du renoverar smart kan du få ett badrum som håller så länge som möjligt. Det ska främst vara ett proffsigt tätskikt som håller tätt genom många tusentals duschar. Att välja kakel och klinker är också bättre än plastmattorna, inte bara för miljön men också för att att de håller längre och uppskattas av alla medan plastmattan kan ses som lite väl billig och ful av den del.

Taket

Ett plåttak har lång livslängd och om något skulle gå sönder är det relativt lätt att bara byta ut den sektionen. Falsat har plåttak som du kan lägga själv och därmed spara in lite på kostnaden fastän du får riktig kvalité att arbeta med. Underarbetet är viktigast och du måste se till att undertaket är tätt och klarar av att leda bort eventuellt vatten och skräp som kan blåsa in under plåten. Plåt runt skorstenar ger även dem längre livslängd. Taket behöver minimalt med underhåll gentemot dess livslängd. Även vattenavrinningen är viktig att hålla koll på, om inte hängrännorna eller stuprören fungerar optimalt kommer det att leda till fuktproblem senare.

Värmesystemet

För att vara säker på att huset har ett stabilt och bra värmesystem genom hela sin livslängd är det dags att börja tänka på mer långsiktiga alternativ. Direktverkande el och luftvärmepump är dyrt och fungerar bara så länge elen är på. Vid strömavbrott blir huset snabbt kallt. Bergvärme är bättre men gör större åverkan på naturen och har en dyr investeringskostnaden. Den förlitar sig också på el för att pumpen ska fungera. Men du ska så klart inte behöva välja bort de lättsamma värmesystemen för att elpriset kanske blir skyhögt eller för att du kanske får ett längre strömavbrott. Men du kan komplettera ditt nuvarande system med solceller, braskassetter för eldning eller ett litet vindkraftverk.