Skapa fantastiska rum i trädgården

En trädgård behöver inte vara plan och tom som en golfbana. Det är mycket roligare om den har liv, olika höjder och flera rum. Detta är oftast lättare att göra på mindre tomter men även stora tomter kan delas upp i olika sektioner och rum. Vi har några generella tips hur du kan förvandla din tomma tomt till en oas av avslappning, lek, umgänge och som är vacker att titta på.

Skärmar

Använd olika material för att skärma av utrymme för olika ändamål. Du kan använda dekorskärmar i stål, mässing eller koppar för att göra en klar markering vart uteplatsen börjar eller för att skapa ett ogenomskinligt insynsskydd.

Sedan finns det spaljéer där du låter kaprifol, humle, rosor eller sockerärtor växa vilt och skapa en grön vägg som lockar pollinerande insekter. Du kan också odla högväxande buskar eller små träd men här får man ha med tålamod, det tar några år för en häck att få önskad höjd.

Olika underlag

Att byta underlag i trädgården skapar också ett avbrott och delar upp ett område som ett nytt rum, även om det inte har väggar. Anlägg stigar av bark, grus eller stenläggning. Skapa en fristående uteplats av trall med bord och stolar. Du kan förenkla stenläggningen genom att gjuta i olika gjutnät. De får det att se ut som du lagt stenplattor men det kostar mindre och kräver inte lika mycket underarbete.

Skapa avskärmningar på marken med olika växter och blommor. Börja smått men har gärna en helhetsbild i huvudet. Tänk på att det tar flera år att skapa en hel trädgård och du kommer säkert hinna ändra dig och komma på nya idéer under åren. Fokusera på en del av tomten varje år, då är det lättare att få se resultatet.