Smarta lösningar för fler kvadratmetrar

Allt eftersom familjen växer behöver du mer plats för alla saker och personer. Men bostadsmarknaden är lite svajig och ni kanske trivs bra i ert nuvarande hem. Då gäller det att hitta lösningar för att få mer användbar plats.

Bygglovsbefriande åtgärder

För en del saker behöver du inte söka bygglov vilket ger dig möjligheten att skapa fler utrymmen på tomten. I de flesta fall får du bygga en friggebod på max 15 kvm och ett attefallshus på max 25 kvm utan att söka bygglov. Dessa byggnader kan du sedan använda på alla möjliga sätt. En friggebod är utmärkt för att förvara saker som ni inte använder året runt. Eller så kan ni göra friggeboden till en lekstuga för barnen som också fungerar som övernattningsstuga till eventuella gäster. Att bygga sådana här hus kräver dock alltid en anmälan till din lokala byggnadsnämnd samt att de ger dig startbesked att börja. De krävs alltså fortfarande en del pappersarbete men kraven är lägre och avgiften brukar också vara lägre.

Inreda källare eller vind

Om boendeytan är viktigare är förrådsutrymmen kan du använda dig av källaren eller vinden för att skapa mer plats. Det kräver dock att du vet vad du håller på med och hur du ska gå tillväga. Källare och vindar är skapta för att hålla en viss fuktighet och temperatur, att störa detta kan leda till fuktskador om du inte har gjort rätt. Man pratar om daggpunkten i en vägg, den punkt där varm inomhusluft möter kall utomhusluft. Daggpunkten är redan ”planerad” i ett husbygge, man vet alltså var man vill ha den, så när du tilläggsisolerar eller sätter skivor på väggarna flyttar du daggpunkten och hamnar den på fel plats kan du få kondens på trä eller isolering istället för i en luftspalt. Om möjligt är det alltid bättre att isolera från utsidan. Isolerar du inifrån ska du inte använda mer än 45 mm isolering, resten av värmen kan du istället få med elektriska element. Det är också viktigt att du vet hur en ångspärr fungerar och hur du monterar den på rätt sätt.

Förvaring

Du kan få fram många fler kvadratmeter genom att bara skaffa lite smartare förvaring. Istället för stora byråer och kan du använda dig av hyllsystem istället. Du kan till och med göra plats i köksskåpen genom att installera smala sidohyllor i skåpen istället för att nöja dig med de två hyllplanen som finns, perfekt för att få ner plats och överblick över alla dina kryddor. Använd din takhöjd för att placera hyllplan och få bort saker som du sällan använder. Det blir också en läcker installation för dina böcker eller vackra lådor med småsaker i. I hallen kan du bygga eller köpa en bänk med lock för att stoppa undan barnens utekläder och extraskor.