Starta en hydroponisk odling inomhus

Vare sig man har begränsat utrymme i trädgården för odlingar eller bara känner för att utrusta köket med något lite mer ovanligt kan en hydroponisk odling vara ett fantastiskt tillskott.

En hydroponisk odling är då man odlar utan riktig jord. Istället växer plantorna i näringsberikat vatten. Sallat och kryddor är speciellt tacksamma att odla på hydroponiskt vis, men det finns mycket annat att välja mellan.

Eftersom fröerna inte direkt gillar att bara kastas ned i vattnet brukar man använde sig av så kallade odlingspluggar som huserar fröna. I början kan man testa köpa försådda odlingspluggar och gå sedan vidare till att göra sina egna så man kan odla precis vad man vill.

För enkelhetens skull är det smart att köpa ett helt startkit för hydroponisk odling. Då får man med allt man behöver för sin första odling och får känna på hur det fungerar. Många gånger sköter det sig själv perfekt utan att man behöver göra mycket själv. Har man ställt lådan soligt till kan det vara klokt att emellanåt lyfta på locket och se till att det finns tillräckligt med vatten kvar. Så länge rötterna sitter i vattnet få de i sig den näring man tillsatt.

Man bör naturligtvis se till att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Och medan ett startkit ger plantorna en bra chans att växa sig stora och starka är det upp till var och en att se till att ljuset är tillräckligt. Vill man odla inomhus vintertid behöver man exempelvis även skaffa extra belysning.

Då gröna fingrar inte är ett krav längre kan i stort sett vem som helst få prova på att odla eget i hemmet. Kanske man blir inspirerad och vill odla mycket mer framöver eller till och med hittat en ny hobby man gärna börjar experimentera med för att se hur man själv kan förbättra sin egen set-up hemma.