Vad fulländar en inredning?

Ett inrett rum ska kännas välkomnande och spegla aktiviteterna som ska ske i den. En komplett inredning består av flera delar som samspelar och kontrasterar mot varandra. Vilka beståndsdelar borde du lägga mest fokus på?

Lampor

Rätt belysning skapar stämningen för rummet och agerar även en inredningsdetalj. Tack och lov finns det stort utbud av lampor online, du kan hitta lampor inom alla stilar och prisklasser. Vilka du väljer beror så klart på tycke och smak. Styrkan finns det mer att säga om. Du behöver variera styrkan i lamporna i samma rum för att ha punktbelysning, mysbelysning och eventuell arbetsbelysning. Fundera också på om du vill ha varmt, vitt ljus eller kallt ljus. Det varma drar mot gult medan det kalla ser ut att dra mot blått. Ett varmt ljus passar bra i mörka rum för att hindra att bli bländas och för att skapa mysig stämning. Ett kallt ljus passar bra när du vill se tydligt och ska arbeta. Med dimmerfunktion kan du också omvandla en arbetsbelysning till mysbelysning, bra i mindre rum där du inte kan stoppa in så många lampor men vill använda det till flera funktioner.

Tyger

Du behöver en hel del tyger för att det ska kännas hemtrevligt i rummet. Även ett helkaklat badrum känns mer komplett när man kan se skymten av frottéhanddukar eller en golvmatta. En del fönster ser som bäst ut utan gardiner men om rummet börjar kännas kallt eller har ett svagt eko ska du välja långa och tjocka gardiner. Fönster med drag kan också skyddas med tjocka gardiner. Du kan även hänga upp ett draperi framför ytterdörrar under vintern för att hålla ute kylan. I soffan och i fåtöljer kan du lägga kuddar och hänga en pläd. Golven må vara vackra, men på vintern blir alla golv utan golvvärme lite kyliga. En matta eller två kompletterar möblemanget och är varmt om fötterna.